Doe zoveel mogelijk met en zo weinig mogelijk tegen
“Een tuin is de mogelijkheid om de dialoog met de natuur te hernieuwen, om er opnieuw verbinding mee te maken.” Gilles Clément, tuinarchitect.
De ecologische tuin verwelkomt het leven in de tuin. We geven de totale controle op. Door een zacht beheer te bevorderen, kunnen we meer vogels, paddenstoelen, wilde bloemen en egels zien. Het doel is om het ecologische evenwicht te respecteren zonder buitensporige interventies. Het gaat om het transformeren van de tuin, de leefomgeving en de relatie met de natuur. De tuin zorgt ervoor dat je vaker een frisse neus wilt halen. Het vibreert met de seizoenen.
De principes van de ecologische tuin
- Plant vooral inheemse soorten die goed zijn aangepast aan de lokale omstandigheden, die resistenter zijn en gunstig zijn voor de natuur.
- Creëer gunstige leefgebieden voor flora en fauna, met bomen waar vogels rusten, schuilplaatsen om zich te verstoppen, bloemen en zaden als voedsel, stapels hout, hagen, een vijver, enz. Het gaat om het creëren van een landschapsmozaïek dat meer leven aantrekt, zelfs in kleine tuinen. • Geef de natuur meer vrijheid, dat wil zeggen minder vaak snoeien en maaien, op het juiste moment, bijvoorbeeld als de vogels klaar zijn met nestelen.
- Afwezigheid van chemicaliën. De tuin kan op natuurlijke wijze groeien en gezond blijven.
- Geniet het hele jaar door van het plezier om de tuin te zien evolueren, heb een beetje geduld en handel met eenvoud.
De voordelen
Minder onderhoud
De paden en leefruimtes worden gemaaid, maar de rest van de tuin vergt minder werk.
Continue veranderingen
De tuin evolueert van seizoen tot seizoen, van jaar tot jaar. Hij hernieuwt voortdurend onze nieuwsgierigheid.
Meer leven
De ecologische tuin verwelkomt nog veel meer vogels, prachtige insecten, vlinders, herten… Zo helpt hij de biodiversiteit terug te brengen.
Minder water geven
De ecologische tuin is beter bestand tegen droogte en klimatologische gevaren.
Voorbeelden van realisaties
De ecologische tuin bestaat uit een reeks verschillende landschapselementen, te kiezen afhankelijk van de context: hoge weide met wilde bloemen, vijver, haag, moestuin, microbos, eetbaar bos, boomgaard, opvang van regenwater, opmerkelijke boom.
De chalet
Nicolas’ ecologische tuin, in Hotton.
Een tuin die open is voor het publiek
Een inspirerende tuin met boomgaard en microbos in Doornik.
Stadstuin
Een Brusselse tuin omgetoverd tot een gevarieerde ecologische oase.
De "Bois de Fa"
Een evoluerende tuin gebaseerd op de concepten van Gilles Clément.
Een Ardense tuin
Een glooiende tuin die de Ardense sfeer benadrukt, met onder meer een vrij evoluerend bos, een boomgaard en een weide.
Regenwater opvangen
Een Provençaalse tuin die lijdt onder droogte en erosie. Ontwikkelingen maken het mogelijk om dit te verhelpen door regenwater te oogsten.
Een Elzasser tuin
Een maïsveld in een ecologische tuin transformeren.
Een tuin als een ecosysteem
Een gerevitaliseerd ecosysteem met weinig onderhoud en een open landschap.
Het chalet
Het chalet is het huis van Nicolas. Thuis experimenteert hij met de ecologische tuin, waardoor hij voortdurend leert. Deze tuin van een halve hectare ligt in Famenne op een vrij moeilijk klei-schalie terrein. Het land is bebost. Er werd weinig geplant. De vegetatie is grotendeels spontaan. Bomen en struiken worden discreet gesnoeid om hun architectuur te benadrukken. De weide wordt beheerd om wilde bloemen te stimuleren door af en toe te maaien. Elk gezichtspunt wordt verfijnd door het zoeken naar het evenwichtspunt. De tuin verandert subtiel van jaar tot jaar, afhankelijk van het klimaat en nieuwe ontdekkingen. Het doel is om de diversiteit van het leven te verwelkomen zonder veel onderhoud te plegen.
De "Bois de Fa"
Deze prachtige tuin nabij Brussel werd geïnspireerd door landschapsontwerper Gilles Clément met drie sleutelconcepten: de tuin in beweging (de tuin evolueert van het ene seizoen naar het andere), het derde landschap (delen van de tuin evolueren spontaan zonder tussenkomst) en de globale tuin (de vermenging van soorten zorgt ervoor dat het landschap evolueert). Het Bois de Fa bestaat uit verschillende delen: het Miyawaki-bos, weilanden, voedende heggen, een boomgaard, een moestuin, een vrij evoluerend bos, een open plek, een vijver…
Een Elzasser tuin
Nathalie erfde het ouderlijk huis in de Elzas. Ze wilde het veld voor het huis herinrichten en er een ecologische tuin van maken. Het doel was om een prachtige natuurlijke tuin te hebben door oplossingen te vinden om aangrenzende pakhuizen te verbergen, de biodiversiteit te bevorderen, het onderhoud te beperken en een boomgaard te hebben. De evolutie van de tuin gaat snel.
Een tuin open voor het publiek
Het echtpaar eigenaars kocht een oude weide in het hart van het dorp Mont-Saint-Aubert, vlakbij Doornik, om er een prachtige tuin van te maken die bezoekers kon inspireren. De grond was zeer compact. Het water infiltreerde niet goed. De wind droogde het land uit. We zijn begonnen met het creëren van valleien om het regenwater te infiltreren. Daarna kwamen er nog andere elementen bij: een boomgaard, een hoge weide vol wilde bloemen, een Miyawaki-microbos, een gemengde haag rondom en een gemaaid pad om het geheel te verkennen. De tuin verandert seizoen na seizoen.
Een Ardense tuin
Hier is een tuin in het hart van de Ardennen met een belangrijke beperking: het land is glooiend en wordt overspoeld door braamstruiken. De eerste stap was het ontwerpen van een plan met een pad dat de opvallende delen van de tuin met elkaar verbindt. Er moest toegang worden gecreëerd. We wilden het typisch Ardense karakter van de tuin, zijn wilde uitstraling, behouden. Het spontane bos blijft behouden. Hij beweegt vrij met dieren die regelmatig passeren. Er zijn een boomgaard en een grote open plek toegevoegd. Eigenaren kunnen te voet of in een buggy de tuin verkennen en genieten van een opmerkelijk uitzicht.
Een tuin die evolueert als een ecosysteem
De tuin was al enige tijd min of meer verlaten. Het moest nieuw leven worden ingeblazen. Het verzoek van de eigenaars was dat de tuin een heel ecosysteem zou worden, dat weinig onderhoud vergde en dat passerende dieren kon huisvesten. We hebben eerst een algemeen plan gemaakt om de algemene structuur met de belangrijkste elementen duidelijk naar voren te brengen, waarbij we ervoor hebben gekozen om de spontane vegetatie en enkele discrete ontwikkelingen te benadrukken. We hebben het landschap opengesteld om nog meer te profiteren van de prachtige omgeving die zich buiten het terrein uitstrekt. Er wordt een onderhoudsprogramma opgesteld om het beheer te vergemakkelijken, zonder dat dit vastligt omdat de tuin voortdurend evolueert.
Een ecologische tuin in de stad
Deze stadstuin in Brussel werd volledig in beslag genomen door een groot grasveld en enkele bomen eromheen. De eigenaar wilde iets anders: een echt ecologische tuin die plaats bood aan veel verschillende planten, een microbos, fruitbomen, een bloemenweide, een vijver. Dit alles werd geleidelijk ingevoerd. De tuin is nu een vreugdevol wildparadijs waar elke dag nieuwe ontdekkingen mogelijk zijn.
Regenwater opvangen en erosie bestrijden
Deze tuin ligt vlakbij de Montagne Sainte-Victoire in de Provence. De glooiende grond was kaal. Hij had te lijden van de erosie veroorzaakt door zware waterafvoer tijdens zware stormen. Ook was de ondergrond erg droog omdat niet al het regenwater goed infiltreerde. Het doel was om de wegen die het water volgende te begrijpen, de stroming te vertragen, regenwater te infiltreren en erosie te stoppen. Nadat er een totaalplan was gemaakt, werd er gewerkt aan het vasthouden van het water. Dit vergde aanzienlijke aanpassingen. Het geheel bestaat eigenlijk uit 2 delen. Verzamel eerst het regenwater en vertraag de afvoer ervan. Vervolgens de beplanting om het geheel te stabiliseren en de tuin te verfraaien. Bodem en vegetatie werken samen. Met de juiste zorg wordt het land geleidelijk mooier, natuurlijk, met respect voor de authenticiteit van het Provençaalse landschap.
De stappen tot een ecologische tuin
1/ Ontmoeting met de eigenaar. Bezoek aan de tuin.
2/ Tuinplan waarin de totaalvisie wordt weergegeven, een stappenplan wordt gedefinieerd, met opties. Het geheel moet binnen uw budget passen.
3/ Aanleg van de tuin.
4/ Monitoring en onderhoudsadvies. We plannen bezoeken om de voortgang te monitoren.