Burgercollectieven
Microbossen door en voor burgers
Een microbos biedt een fantastische kans voor burgergroepen om samen te komen rond een gemeenschappelijk project. Iedereen kan bijdragen aan het creëren van groene eilanden in het hart van onze stedelijke en landelijke gemeenschappen. Het zijn ook plekken waar burgers elkaar kunnen ontmoeten en delen. Er bestaan verschillende kanalen om uw project te financieren.
Collectieve microbossen
Budget participatif ou crowdfunding
Projecten uitgevoerd met burgercollectieven worden vaak gefinancierd door een publiek participatief budget of crowdfunding (participatieve financiering op een speciaal platform). Het microbos wordt gecreëerd in de vorm van een praktische training met een groep die wil werken rond een gemeenschappelijk doel: de buurt groener maken. Het is een moment van ontmoeting dat de banden versterkt en mooie herinneringen achterlaat. Elke deelnemer heeft dus de kans om een actor van verandering te zijn door bij te dragen aan de creatie van een stedelijk bos in zijn buurt. Iedereen wordt zich bewust van de concrete acties die ondernomen kunnen worden om de natuur terug in de leefomgeving te brengen.
Gezamenlijke actie
Het microbos verbetert de leefomgeving en creëert een levendige gemeenschapsruimte waar bewoners samen kunnen komen, ontspannen en verbinding kunnen maken met de natuur.
Voor alle terreinen
Het microbos kan in allerlei openbare ruimtes worden aangeplant : verzamelplaatsen, openbare pleinen, sportcomplexen, scholen of parken.
Gepersonaliseerde ondersteuning
Wij ondersteunen u gedurende het hele proces, van ontwerp tot aanplanting, op afstand en ter plaatse, inclusief de technische implementatie, training in de Miyawaki-methode, het planten van bomen, monitoring, om het succes van het project te garanderen. Het onderhoud wordt door jullie uitgevoerd.
Impacten
De doelstellingen zijn meervoudig:
- Mobiliseer een burgercollectief en onderneem actie in jouw buurt
- Herstel de inheemse biodiversiteit in verstedelijkte gebieden
- Verbeter de leefomgeving van burgers door de aanwezigheid van het bos in hun buurt
- Introduceer een nieuw plantelement, dat frisheid en natuur in de stad brengt
- Vergroot het bewustzijn van burgers over ecologische kwesties
Praktische opleiding
Voor projectleiders is het mogelijk om training en aanleg van het microbos te combineren. Urban Forests biedt vervolgens een gepersonaliseerde training aan in de Miyawaki-methode. In een kleine groep profiteer je van de theoretische en praktische dimensies die leiden tot de creatie van je eigen microbos.
Voorbeelden van successen met burgercollectieven
We hebben met verschillende burgergroepen samengewerkt om projecten tot een goed einde te brengen. Onze betrokkenheid hierbij stelt de publieke dienstverlening gerust. Deze initiatieven hebben land omgevormd tot wilde ecosystemen, waardoor de leefomgeving van de bewoners wordt verrijkt en tegelijkertijd de cohesie in de gemeenschap wordt bevorderd.
1 jaar
De vereniging Arbre Ville heeft al haar energie gemobiliseerd om te profiteren van een participatief budget uit de Savoie. Dit terrein, voorgesteld door de stad, is nu een heel mooi microbos geworden, de trots van de groep. De training vond plaats gedurende 5 dagen met een groep van ongeveer 10 personen. Een tijdloos moment dat onvergetelijke herinneringen achterlaat.
2 jaar
Het collectief van 10.000 bomen en 10.000 kinderen overtuigde de stad Marly ervan om een groot Miyawaki-bos aan te leggen in een openbaar park. Het microbos vermindert het lawaai van de weg en maakt het park veel aangenamer en minder warm.
2 jaar
Het Collectief “Micro-forêt Toulouse en transition” werd gevormd rond een genereus participatief budget voorgesteld door de regio Occitanie. De training duurde 6 dagen. Een documentaire film vertelt de ervaring. Het collectief creëerde vervolgens een 10e extra microbos rond Toulouse.
Waar kan een microforest ook voor gebruikt worden ?
Microbossen vertegenwoordigen miniatuur-ecosystemen die milieubehoud en sociale voordelen combineren. Zijn hier enkele functies die microbossen kunnen vervullen.
Miyawaki-bossen bevinden zich dichtbij u, in uw tuin, in de buurt, op uw school, binnen uw bedrijf. Het zijn ontmoetingsplaatsen, bevorderen sociale interacties en versterken de banden met de gemeenschap.
Microbossen fungeren als natuurlijke geluidsschermen door omgevingsgeluid te absorberen en te dempen. Dankzij hun plantdichtheid creëren ze een effectieve akoestische barrière die het comfort van werkruimtes verbetert.
Door een diversiteit aan planten en bomen te introduceren, transformeren microbossen vaak monotone ruimtes in oases van groen. Het groen van de bomen en de felle kleuren van de bladeren zorgen voor inspirerende visuele taferelen.
De bossen trekken een verbazingwekkende biodiversiteit aan met veel vogels, vlinders en paddenstoelen. Het leven is volop aanwezig in deze groene toevluchtsoorden! Microbossen nodigen de natuur dus uit om haar rechten terug te winnen.
Miyawaki-bossen verbeteren het thermische comfort van mensen in de nabije omgeving. Niet alleen is de lucht frisser, maar ook minder droog, en de vegetatie zorgt voor veel gewaardeerde schaduw.
Een microforest is een krachtig bewustwordingsinstrument. Het biedt een directe en tastbare ervaring van de natuur en moedigt individuen aan om zich bewust te worden van ecologische kwesties.
Microbossen dienen als natuurlijke visuele schermen door ongewenste uitzichten te verbergen en visuele barrières te creëren. Hun dichte begroeiing maakt het mogelijk om werkomgevingen te transformeren in meer esthetische en rustgevende ruimtes.
Miyawaki-bossen kunnen de afvloeiing en erosie helpen verminderen door water vast te houden en de infiltratie in de bodem te verbeteren. De wortels absorberen water uit de regen en geven dit langzaam af aan de omgeving.
De natuur op school is een prachtige bron van inspiratie en ontdekking, die leerlingen unieke mogelijkheden biedt om te leren, te observeren en te ontdekken.
In de media
Selectie van artikelen en media-optredens over stadsbossen die zijn aangeplant voor burgergroepen.
- Videoverslag uit France 3 « Plantation participative d’une forêt urbaine à Metz », gepubliceerd op 13 oktober 2021 – VIDEO
- Videoverslag uit TV LUX, « Une nouvelle mini forêt urbaine à Arlon et le point à Barvaux» , gepubliceerd op 26 november 2021 – VIDEO
- Artikel in National Geographic « Les micro-forêts, meilleurs alliées des villes », gepubliceerd op 25 juni 2021
- Artikel in The Conversation: « Micro-forêts urbaines: que penser de la méthode Miyawaki? » , gepubliceerd op 16 maart 2021
- Artikel in Association Francis Hallé pour les forêts primaires geschreven over Miyawaki-bossen, gepubliceerd in februari 2021
- Artikel over de vragen over de Miyawaki-methode, geschreven door Etats Sauvages « Derrière les micro-forêts Miyawaki… », gepubliceerd op 12 juli 2021
Naast een geweldige ontmoeting met Nicolas is de training die Urban Forests aanbiedt van hoge kwaliteit. Zijn opleiding als bioloog gecombineerd met lesgeven op maat stelde ons in staat om ons te trainen in de Miyawaki-methode, maar ook om ons een buitengewone ervaring te bezorgen: het creëren van een miniwereld tussen vrienden, families en inwoners van de stad.
We praten vaak over onze ervaringen met het creëren van een Miyawaki-bos met stadsbossen dankzij het participatieve budget van de regio. De ervaring had een grote impact op de groep en bracht ons dichter bij elkaar. Ik zie ook vaak de burgemeester van mijn stad die de activiteiten rond het microbos wil voortzetten.