Openbare diensten
Groene publieke infrastructuur !
Door microbossen in uw gemeente te integreren, laat u zien hoe openbare diensten een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van aantrekkelijke groene ruimten voor iedereen. Microbossen verbeteren de leefomgeving en zijn tevens habitats die de biodiversiteit vergroten. Ze vereisen weinig onderhoud.
Microbossen in de openbare ruimte
Verminder de onderhoudsbehoeften
Microbossen vereisen weinig menselijk ingrijpen, en zeker minder dan een gazon. Dit verlaagt de onderhoudskosten, maakt middelen en tijd vrij en creëert tegelijkertijd duurzame en esthetische groene ruimtes, waar de biodiversiteit echt bloeit
Participatieve projecten
Het microbos verbetert de leefomgeving en creëert een levendige gemeenschapsruimte waar bewoners samen kunnen komen, ontspannen en verbinding kunnen maken met de natuur. Het planten van bomen gebeurt op een participatieve manier.
Voor alle openbare ruimtes
Het microbos kan in allerlei openbare ruimtes worden aangeplant: openbare pleinen, sportcomplexen, scholen of zelfs parken.
Gepersonaliseerde ondersteuning
Wij ondersteunen u gedurende het hele proces, van ontwerp tot beplanting, inclusief technisch implementatie- en onderhoudsadvies, om het succes van het project te garanderen. Het onderhoud wordt door uw diensten uitgevoerd.
Impacten
De objectieven van openbare diensten zijn meervoudig :
- Herstel de inheemse biodiversiteit in verstedelijkte gebieden
- Verbeter de leefomgeving van burgers door de aanwezigheid van het bos in hun buurt
- Introduceer een nieuw plantelement, dat frisheid en natuur in de stad breng
- bewustmaking van klimaat, biodiversiteits- en gezondheidskwesties
- Positieve communicatie
- Beperk de onderhoudsbehoeften
Voorbeelden van prestaties voor lokale overheden
Wij hebben ervaring opgedaan met tal van projecten van publieke infrastructuur. Elk project is uniek en specifiek voor een bepaalde context. Deze initiatieven hebben terreinen getransformeerd in zelfvoorzienende ecosystemen, waardoor de onderhoudsbehoeften zijn verminderd en de leefomgeving van de bewoners is verrijkt.
3 jaar
Dorp in de Champagne-Ardennen waar bomen zeldzaam zijn en waar bewoners in de zomer last hebben van de hitte. Het doel van het microbos is om een vriendelijke plek en een ontmoetingspunt in het dorp te creëren. Aangeplant in maart 2020
2 jaar
Door de bewoners van de buurt werd gevraagd om een originele groene ruimte, een eiland van frisheid te creëren en de buurt aangenamer te maken. Dit Micro Forest is gelegen aan een plein met een school, appartementen en een zomermarkt
5 jaar
Het planten van een microbos in een stad in het noorden van Frankrijk, op verzoek van bewoners. Het doel is om een visueel scherm te creëren tussen een weg en een openbaar sportveld
2,5 jaar
De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe wilde midden in de stad een eiland van frisheid en een ruimte van biodiversiteit creëren. Het onderhoud is vrijwel nul.
1,5 jaar
In plaats van een parkeerplaats heeft de gemeente Mechelen ervoor gekozen om een microbos vol biodiversiteit aan te leggen. De vele bezoekers van het park genieten er elke dag van.
2,5 jaar
Paul Joly Park in Marly werd weinig gebruikt vanwege het nabijgelegen wegverkeer en het gebrek aan schaduw in de zomer. Het grote microbos groeit snel om een geluidsscherm te creëren en de buurt te verfraaien.
2,5 jaar
Het Sansonnet park had geen attracties en bomen stierven door de hitte en droogte. De stad wilde het park richting ecologisch beheer brengen. Het microbos is een belangrijk onderdeel van het park.
Waar kan een microforest ook voor gebruikt worden ?
Microbossen vertegenwoordigen miniatuur-ecosystemen die milieubehoud en sociale voordelen combineren. Zijn hier enkele functies die microbossen kunnen vervullen.
Een microforest is een krachtig bewustwordingsinstrument. Het biedt een directe en tastbare ervaring van de natuur en moedigt individuen aan om zich bewust te worden van ecologische kwesties.
Microbossen fungeren als natuurlijke geluidsschermen door omgevingsgeluid te absorberen en te dempen. Dankzij hun plantdichtheid creëren ze een effectieve akoestische barrière die het comfort van werkruimtes verbetert.
Door een diversiteit aan planten en bomen te introduceren, transformeren microbossen vaak monotone ruimtes in oases van groen. Het groen van de bomen en de felle kleuren van de bladeren zorgen voor inspirerende visuele taferelen.
De bossen trekken een verbazingwekkende biodiversiteit aan met veel vogels, vlinders en paddenstoelen. Het leven is volop aanwezig in deze groene toevluchtsoorden! Microbossen nodigen de natuur dus uit om haar rechten terug te winnen.
Miyawaki bossen bevinden zich dichtbij u, in uw tuin, in de buurt, op uw school, binnen uw bedrijf. Het zijn ontmoetingsplaatsen, bevorderen sociale interacties en versterken de banden met de gemeenschap.
Miyawaki bossen verbeteren het thermische comfort van mensen in de nabije omgeving. Niet alleen is de lucht frisser, maar ook minder droog, en de vegetatie zorgt voor veel gewaardeerde schaduw.
Microbossen dienen als natuurlijke visuele schermen door ongewenste uitzichten te verbergen en visuele barrières te creëren. Hun dichte begroeiing maakt het mogelijk om werkomgevingen te transformeren in meer esthetische en rustgevende ruimtes.
Miyawaki bossen kunnen de afvloeiing en erosie helpen verminderen door water vast te houden en de infiltratie in de bodem te verbeteren. De wortels absorberen water uit de regen en geven dit langzaam af aan de omgeving.
De natuur op school is een prachtige bron van inspiratie en ontdekking, die leerlingen unieke mogelijkheden biedt om te leren, te observeren en te ontdekken.
In de media
Selectie van artikelen en media-optredens over stadsbossen die op scholen zijn aangeplant.
- Reportage in Frankrijk over de transformatie van de “quartier du Moulinet” met een microbos op Canal32 «Pont-Sainte-Marie : une micro-forêt prend racine au cœur de l’éco-quartier», 18 october 2024.
- Reportage op BX1 « Plantation de la plus grande forêt urbaine à Anderlecht», 14 october 2022 – VIDEO
- Interview van Nicolas de Brabandère op Moselle TV « Les forêts urbaines dans Naturellement Moselle», 4 november 2021 – VIDEO
- Reportage over Miyawaki bossen door Urban Forests gecreëerd voor de COP26. « Tiny forests packing a major ecological punch spring up across Europe », 4 november 2021 – VIDEO (en anglais)
- Artikel tijdens de Congrès de Hortis en 2020 « La nature, levier de résilience des sites et paysages industriels », 15 october 2020
Ik ben verheugd om samen met Urban Forests stadsbosprojecten te creëren vanwege hun inzet voor biodiversiteit. Hun diepgaande kennis van de natuur en haar vermogen om zelfvoorzienend te zijn, met behulp van technieken die het ritme ervan begeleiden en respecteren. Dit werk is van onschatbare waarde voor het behoud van onze natuurlijke omgeving. Nicolas en zijn team zijn gepassioneerd en delen hun kennis met de grootste nederigheid en authenticiteit. Het is zowel opmerkelijk als inspirerend.
In samenwerking met Urban Forests hebben we een prachtig Miyawaki-bos gecreëerd. Ze besteden veel aandacht aan biodiversiteit, hebben veel ervaring en beheersen duidelijk de kwaliteit van hun projecten. Alles is goed verlopen, van ontwerp tot aanplanting. Ook het onderhoud achteraf wordt opgevolgd en het is altijd een gezellig weerzien !
Het terugbrengen van de natuur naar de stad is essentieel. Dit is wat de organisatie Urban Forests met veel overtuiging, goed humeur en professionaliteit bereikt. Dit soort projecten inspireert mij. Ik kreeg de kans om naar de plantdagen van 2 microbossen te komen. Het was geweldig. De mensen die meedoen, zowel kinderen als volwassenen, hebben een glimlach op hun gezicht. Er is veel goede energie, het voelt goed.